YAVRU KEDİLERİN BESLENMESİ VE BAKIMI:

Yavru kediler doğduklarında duymazlar ve görmezler. On onbeş günlük olduklarında gözleri açılır. Kulaklarının açılabilmesi ve sesleri duyabilmeleri için 2-3 hafta geçmesi gerekir.

Yavrular için colostrum dediğimiz ağız sütü ilk günler için çok önemlidir. Mutlaka iki üç gün yavrular bu sütü almalıdırlar. Çünkü doğumdan sonra bu ağız sütüyle beslenen yavru kediler birçok hastalığa karşı korunmuş olurlar. Yavrular zamanlarının büyük bölümünü uyuyarak ve süt emerek geçirirler. Gelişmenin çok hızlı olduğu bu dönemde yavrunun beslenmesi anne sütü alması çok önemlidir.

Annenin de beslenmesi ve enerji gereksinimi düşünülerek gerekli takviyeleri anne için de yapmalıyız (enerji düzeyi ve kalsiyum seviyesi yüksek rasyonla beslemeliyiz). Yavru kediler vücut ısılarını tam olarak ayarlayamazlar. Bu nedenle çevrenin sıcaklık değişimlerinden kolay etkilenirler. Vücut ısılarını annelerine ya da yavruların birbirlerine yaklaşarak ayarlamaya çalışırlar. Yavru kediler en az 45 gün anne altında kalmalı ve anne sütüyle beslenmelidirler.

Kuru mama ya da diğer rasyon değişiklikleri ani olmamalı alıştırarak yavaş yavaş geçiş yapılmalıdır. 5-6 haftalık olduklarında yavrular için özel formüle edilmiş mamalar mevcuttur. Bu mamalar hakkında bilgiyi veteriner hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz.

Yavru kediler 6 haftalık olduklarında paraziter tedavileri yapılmalı sonrasında da hayati tehlike oluşturan enfeksiyon hastalıklara karşı aşılamaya başlanmalıdır. Veteriner Hekiminiz tarafından size bir aşılama programı düzenlenecek zamanı gelen aşı için size dönülecek, aşılar düzenli olarak yapılacaktır.